Rögrundslägret 2018

RÖGRUNDLÄGRET 2018

Det traditionella skandinaviska sommarlägret ute på Rögrund i Stockholms södra skärgård hölls helgen den 8-10 juni.

 

 

Familjen Hjelm-Söderberg tar emot med öppna armar på den ö där de driver vandrarhem- och restaurangverksamhet. De har också byggt Sveriges största ramp för startträning i Rodel.

Detta ger alla möjligheter på plats. Vi äter bra, sover bra och kan duscha, bada och träna. Underbart!

Rodeltränarna Anders Söderberg och Hasse Kohala har en intensiv helg med ungdomar i olika åldrar i banan hela tiden. I år kom Micke Holm och Norges tränare Ivars Deinis och gästspelade, åkarna fick goda råd och även tränarna.

 

Fysträningen är också viktig, vinterhalvåret domineras såklart av Rodelträning- och tävling men sommarhalvåret då åkarna är ”hemma” ägnar de merparten av träningstiden till kondition och styrka.

 

I år hade vi fantastisk förstärkning av Thomas Lindholm en av landets mest erfarna fystränare. Han arbetar som lärare på  Bosön sen 25 år och är ansvarig för landets högsta fystränarutbildning (FTU Idrottens Fystränarutbildning).

Thomas har en meritlista som kost- och fysträningsrådgivare för över 20 olika landslag, bl a det U21 landslag i Fotboll som tog EM-guld 2015.

 

 

 

Det finns en historia bakom varför Thomas ställde upp för denna generations rodelåkare; Rodellandslaget var det första landslag han tränade. För tjugo år sedan tuktade han talanger som Micke Holm, Anders Söderberg och Bengt Walden (numera tränare i USAs Rodellag), de har kvar kontakten än idag, inte minst genom Rodel-Sveriges grand old lady Bibbi Waldens försorg.

 

 

 

Förutom träning, lekar bad och team-buildning genomfördes den första deltävlingen i Skärgårdsrycket,- en starttävling med tidtagning.

Totalt möttes 28  deltagare från Sverige, Norge och Danmark upp i åldrarna 10-68 år.

I startfältet återfanns Banrodel- och Skeletonåkare, före detta Bobåkare, en expertkommentator (P-A von Scheele) och nybörjare i en härlig blandning där sju av  deltagarna redan har representerat sitt land i OS och vi är övertygade om att det bland våra duktiga kälkåkare även finns blivande olympier. Åkarna var uppdelade i klasserna: Yngre juniorer, Junior Herr, Dam och Herr.I klassen yngre juniorer segrade Norge genom  Joakim Klåstad från Oslo Ake klubb. Klassen Herr Junior vanns av Joel Sundberg från Skärgådens Rodel & kälk klubb. De har båda siktet inställt på Ungdoms OS i Sankt Moritz år 2020.

I damklassen tog Tove Kohala från Skärgådens Rodel & kälk klubb hem segern trots att hon ådrog sig en allvarlig knäskada för bara ett par veckor sedan. Det säger lite om hennes passion för sporten. Tove kom även tia i den totala juniorvärldscupen i vintras. I herrklassen segrade Svante Kohala, också han från Skärgådens Rodel & kälk klubb. Svante kommer att representera Sverige på seniorsidan i banrodelns  WM och WC. Vi ser fram emot att följa honom!

 

 

Nästa deltävling är på Ljusterö i Åsättra hamn  den 24 juli. Välkomna! Även nybörjare, det är inte svårt att åka!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.