Mattänk!

I tisdags hade vi utbildning om riktig kost för riktig träning och matlagning som fungerar hemma i vardagen.

Det var Cecilia Walton från Kreativa kök som kom ut till oss genom Sisu. Första timmen för de yngre åkarna med föräldrar behandlades grundläggande ämnen i kosten; protein, kolhydrater och fetter och vad de har för funktioner i kroppen. Vilka livsmedel som innehåller dessa ämnen och hur man kan skapa bra balans i vardagskosten. Vi fick exempel på mat som de flesta gillar och som också är nyttig, t ex lax, ägg och rotfrukter. Och hur viktigt det är med sunda mellanmål om man rör sig mycket. Det håller blodsockret i balans vilket påverkar både humör och prestation.

Andra timmen ägnades åt de aktiva på elitnivå. Det var en del repetition eftersom Cecilia träffade gruppen även förra året. De hade lämnat in kostdagbok som Cecilia gav feedback på. Vi fick en inblick i hur immunförsvaret fungerar och påverkas av bl a samspelet mellan fleromättade fetter (Omega-3 och Omega-6). Cecilia utvecklade hur hjärnans signalsystem mellan hunger och mättnad fungerar och vikten av att skapa balans mellan träning, mat och vila. Vi mår bättre och det gynnar både de fysiska och mentala förberedelserna för topprestationer.

Kostens betydelse på längre sikt; näringsrik mat för uppbyggnad av kroppen och för att vi ska fungera mentalt och även minska skaderisken. Men också val av kost med mer lättåtkomlig energi från t ex kolhydrater kortare tid innan maxansträngning.

Kost är inte bara mat, att få i sig vätska i god tid före träning och tävling är vitalt eftersom vi inte kan reparera vätskebrist på mindre än ett dygn. Det är extra viktigt i  en vintersporter som rodel eftersom vi inte känner av törst lika mycket när det är kallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.