Skärgårdens Rodel och Kälkklubb arrangerade AlpinrodelCup och Svealandsmästerskapet i Alpinrodel

Tävlingarna hölls lördagen den 26 januari 2019 i Kvisthamrabacken i Norrtälje. De skulle egentligen ha genomförts i naturrodelbanan på Lidingö men på grund av snöbrist  flyttades tävlingarna till Kvisthamra. Friluftsfrämjandet i Norrtälje som driver alpinanläggningen och Roslagens Alpina klubb var väldigt tillmötesgående och ställde upp med bara några dagars varsel. Vi fick hålla till i deras preparerade backe med lift, belysning och cafeteria samt frivillig arbetskraft. Skärgårdens Rodel ställde som vanligt upp och ordnade ett ett väl genomfört arrangemang tillsammans med Niclas från förbundet.

Alpinrodel är en form av rodel som körs på snö. Alpinrodel körs på banor som stakas ut liknande storslalom i en skidpist. Alpinrodel körs med den typ av  träkälkar  som är vanliga i  alperna.  Kälkarna har stålmedar och styrs och bromsas med kroppen med samma kontroll som ett par skidor. En erfaren alpinrodelåkare kan komma upp i hastigheter runt 60 km/ h  men det är lätt att reglera farten och anpassa den efter sin förmåga.

 

Kälken består av två trämedar där främre delen är uppböjd och bildar två horn som används vid styrning. På trämedarna sitter det metallmedar fastskruvade. Medarna är vinklade mot isen och

bildar kontaktytan mot isen.

 

  • Två metallbockar håller ihop medarna
  • Ovanpå bockarna är ett säte fastsatt som föraren ligger på
  • I hornen sitter det en styrrem som föraren håller sig i och styr med

 

 

Hjälm och glasögon är viktigt att ha. Vid start använder man två handtag för att dra igång åket, sedan tar man paddeltag med händerna mot backen för att få ytterligare fart. Under åket styr föraren genom att pressa benet mot det yttre medhornet samtidigt som man drar i styrremmen som lyfter det inre medhornet samt lutar sig inåt i kurvan, sträcker ut armen och drar med handen i snön.

Att få åka kälke på hemmaplan är fantastiskt!

I alpinrodel kan alla vara med; nybörjare, veteraner och ålder spelar ingen roll. Denna gång hade vi deltagare mellan 12 år och 65 år. och det kom åkare från flera håll i Sverige  till tävlingarna i Alpinrodel i Kvisthamrabacken, bl a från  kom  från Borlänge,  Umeå,  Skellefteå, Uppsala. Att vi fick möjlighet att låna material från slalomklubben och att friluftsfrämjandet ställde upp och höll både lift och cafeterian öppen var fantastiskt, och en förutsättning för att tävlingen ö h t skulle kunna hållas.

Vi planerar fortsätta samarbetet kring olika former av kälkåkning, både alpinrodel och snow racer genom prova-på-dagar i Kvisthamrabacken främst för barn och ungdom men alla kan vara med! Inkommande helg (2-3 februari 2019) kommer Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb att tävla i Alpinrodel under SM-veckan som i år hålls i Sundsvall.

Alpinrodel en vintersport tillgänglig för alla, även de som inte kör slalom. Man lär sig kontrollera kälken fort och alla kan vara med. Kälken styrs och bromsas med kroppen, och har en fångst-rem precis som till snowboard.

 

 

Svenska Kälksportförbundet har Tack vare Framåtfonden och Fogelsta utrustning för alpinrodel att låna ut så att prova-på-aktiviteter och tävlingar kan anordnas runt om i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.