Rögrundslägret 2017

Årets vårläger tillsammans med Lillehammer Ake klubb var lika lyckat som förra året!

Lägret hålls traditionsenligt på den lilla ön Rögrund som ligger i Stockholms skärgård precis där Jungfru- och Nämdöfjärden möts. I år inföll det 9-11 juni.

Rögrund erbjuder åkarna en unik atmosfär där den specialbyggda startrampen står i centrum. Här kan man öva startmomentet effektivt tack vare att den U-formade rampen är dubbelpipig. Åkaren gör sin start nedför rampen och på vägen upp till andra sidan visas starttiden på millisekunden när. Väl uppe vänder man bara sin kälke och åker tillbaka till starten. Då har nästa åkare redan startat. Starttekniken är viktig i rodel och den kan vi träna året om. Under lägret nöttes och dokumenterades hundratals starter.

Åkarna är i olika åldrar från 9 år och uppåt och har åldersanpassade program för löpteknik och fysträning. De yngres träningsglädje stimuleras av inslag från lek och hinderbana. De kanske måste få en kram, eller ett plåster eller knyta skon.

Skärgårdens och Lillehammers klubbar samarbetar med ledare från båda länder på de olika aktiviteterna. Det ger en trygghet för de yngre, erfarenhetsutbyte mellan ledare och säkerställer att alla förstår instruktionerna.

Juniorerna är superintresserade och träningsinställda, där ligger nivån på att erbjuda träning som möter deras krav på utmaning i utvecklingen.

De och Elitåkarna är som mest laddade för startträning i Sveriges bästa övningsramp och med landets bästa tränare. Flera personliga rekord slogs denna helg.

På fyssidan slipades löpteknik och erbjöds funktionell styrketräning.  Den typen av träning kan man ha med sig överallt, även där ett gym inte finns tillhands. Det är också viktigt att skolas in i Prehab, förebyggande åtgärder för att kroppen ska hålla för en elitsatsning.

Samvaro i hela gruppen är naturlig vid måltider och samlingar. Klubbarna ordnade även fritidsaktiviteter för hela gänget på cirka 30 personer. T ex surf- och kanotstafett och bad i vedeldad badtunna, bad i havet samt bastu. Sådana aktiviteter över åldrarna stärker sammanhållningen.

Elitåkarna och ledarna deltog i ett första möte om Mental träning. Det kommer vi att ha regelbundet återkommande i samband med fystesterna en gång i månaden.

Vi hade tur med vädret solen sken och vi hade besök av förbundsstyrelsen som förlade sitt möte till Rögrund denna helg och passade på att prova starter i Rampen. Det visade sig att även vuxna kan behöva plåster!

Lotten och Urban med familj som driver vandrarhemmet upplät hela ön, inklusive kost och logi enbart för rodelåkarna denna helg. Det är oskattbart. Varje gång man höjde blicken från träningen möttes man av intryck från skärgårdsnaturen. Fåglarnas sång, den salta havsluften, ljusets spel mellan himmel och hav. Och underbar mat. Tack!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.